Kirurgjia Laparoskopike Refluksi Gastro-Ezofagal​ Hernia Hiatale

Kuruar nga doktor Bruno Benini

Qëllimi im nëpërmjet këtij website-i është të përditësoj pacientët me zhvillimet e kirurgjisë laparoskopike , duke i informuar rreth mundësive metodike reale, dhe për kurimin e refluksit gastroezofagal. Gjithashtu kam marrë përsipër t’i jap atyre disa njohje bazike që do t’i ndihmojnë ata në lidhje me kirurgët e tyre dhe disa këshilla të vogla për përballimin e problemeve para dhe pas operacionit.

Bruno Benini

Refluksi Gastro-Ezofagal

Shumë shpesh disa nga çrregullime më të rëndësishme të tretjes janë etiketuar si “gastrit”, por në të vërtetë ato çrregullime lidhen me refluksin gastro-ezofageal.

Refluksi gastro-ezofagal

Ne përpiqemi të kuptojmë më mirë se çfarë është Refluksi.

Goja është e lidhur me stomakun me një tub të gjatë, të quajtur ezofag. Kjo strukturë është e përkushtuar për kalimin e ushqimit në stomak dhe ka një shtresë të fortë, por vetëm të përshtatshme për të mbrojtur organin nga ushqimi dhe jo nga situata të aciditetit ose alkalinitetit.

Për të mbrojtur organin ekziston një valvul unidirektiv në pikën ku ezofag futet në stomak, gjë që lejon që ushqimi të kalojë në stomak, dhe parandalon përmbajtjen e prapambetur të stomakut.

Kjo valvul quhet sphincter e poshtme ezofageal ose LES ose më shumë cardias. Kjo nuk është një valvul i vërtetë, por një trashje e murit muskulor të vetë ezofagut.

Lo stomaco brucia?Ka situata në të cilat valvula nuk funksionon dhe prandaj përmbajtja e stomakut mund të shkojë prapa dhe të arrijë në ezofag.

Ky është Refluksi Gastro-Ezofageal. Përmbajtja gastrike, e cila është acid I fortë ose në raste të tjera alkaline (refluksi bilious), “djeg” muret e ezofagut që reagon duke kontraktuar me një spazmë. Në këtë mënyrë simptomat që përbëjnë dhimbje dhe djegie menjëherë poshtë ose menjëherë pas gjoksit, të cilat rrezatojnë posteriorisht midis shpatullave ose pak më poshtë.

Më e shpeshtë është ndjesia e djegies pas gjoksit që mund të arrijë në fyt; në disa raste kjo simptomë gjithashtu mund të shoqërohet me dhimbje të forta, e cila çon pacientin në dhomën e urgjencës me bindjen që mund të pësojë nje infarkt. Pacienti përshkruan një dhimbje që e shpon atë, si një shpatë nga gjoksi në shpinë.

Forma të tjera janë ato me simptoma jo tipike, ose në të cilat simptomat janë për shkak të kontaktit të avujve të acidit me traktin respirator. Pacienti ankohet për kollën irrituese, sidomos gjatë natës, e cila nuk i përgjigjet terapisë, sinusit të përsëritur, episodeve të astmës ose infeksioneve të përsëritura. Gjithashtu mund të jenë të pranishme erozionet dentare.

Një kusht tjetër, i cili megjithatë është asimptomatik, është transformimi i një pjese të mukozës, e cila merr pamjen e mukozës që mbulon stomakun. Kjo situatë quhet ezofag i Barret dhe përbën në vetvete një rrezik pasi nxit shfaqjen e kancerit të esofagut (precancerous).

Si mund të kurohet Refluksi Gastro-Ezofageal?

Një ndryshim në zakonet e të ngrënit, një dietë dhe humbje peshe tashmë janë një fillim i mirë.

Ju pastaj mund të vazhdoni në një terapi me medikamente që pengojnë sekrecionin e stomakut ose që formojnë një film mbrojtës në mukozën ezofageale.

Mund të operohet?

Me ardhjen e kirurgjisë mini invasiva (laparoskopike), numri i pacientëve që kanë zgjidhur problemin e tyre të refluksit me kirurgji është në rritje.

Më perpara kur duhej të kryhej operacioni ishte e nevojshme hapja e gjoksit ose prerje të gjata të barkut, indikacionet kirurgjikale ishin shumë më të kufizuara. Në vitin 2014 shoqatat shkencore AGA (Shoqata Amerikane e Gastroenterologjisë), SAGES (Shoqata Amerikane e Gastroenterologic Surgeons) dhe ACG (American College of Gastroenterologist) hartuan një listë të pacientëve që përfitojnë nga procedura kirurgjike për refluks.

Dhe kështu ata pacientë të cilët:

  • Nuk kanë marr një përgjigje ndaj terapisë mjekësore-dietë
  • Simptomatologjia kthehet në pezullimin e vetë terapisë
  • Pacienti, sidomos nëse është i ri, nuk dëshiron të nënshtrohet terapi mjekësore dhe një dietë që zgjat një jetë
  • Kur simptomat janë tretëse shtesë, dmth kur refluksi shkakton kollë kronike, astma, bronkit i përsëritur, halitozë, sinusit, otitis, erozion dentar, aritmi kardiake.

Kirurgjia është në gjendje të rindërtojë “valvulën” e dëmtuar. Kirurgjia quhet “fundoplication” (ose ndërhyrja e Nissen) dhe kryhet në videolaparoskopi. Në përgjithësi ndërhyrja kërkon një qëndrim në spital prej disa ditësh, dhe zhdukja e simptomave është shumë e shpejtë, pothuajse menjëherë.

Ndërhyrja konsiston në rikrijimin e valvulës, duke rrethuar ezofagun me fundin e stomakut, si një shall. Përcaktohet një mekanizëm në mënyrë të tillë që pjesa e stomakut që rrethon ezofagun do të zgjerohet, gjatë episodit të refluksit, duke shtypur dhe mbyllur ezofagun, si një valvul e vërtetë. (shih më poshtë).

Për më tepër, nëse komunikimi midis gjoksit dhe barkut (esofageal hiatus) është shumë i gjerë për shkak të pranisë së një hernie hiatal, ai mund të reduktohet në diametër duke përdorur “Suture” dhe një rrjet të vogël.

A është e vërtetë se terapia afatgjatë me medikamente është e dëmshme?

Po, në vitet e fundit është treguar se kategoria e barnave, e ashtuquajtura PPI (omeprazol, esoprazol, pantoprazol, etj.) Nëse merret vazhdimisht për një kohë të gjatë mund të cojnë n paraqitjen e çmendurisë, madje edhe probleme serioze të zemrës dhe të nxisë shfaqjen e infeksioneve , sidomos zorrëve, të tilla si ajo nga clostridium difficilis. Kohët e fundit, është vërejtur një rritje në incidencën e kancerit të stomakut, përsëri për shkak të përdorimit të këtyre ilaçeve (shih).

Ndërhyrja e Nissen

Shumë njerëz i nënshtrohen trajtimit të vazhdueshëm mjekësor për sëmundjen e refluksit, me rezultate që shpesh janë të pakënaqshme ose zero; ka pak gjasa që ata të informohen për mundësinë e operimit, duke zgjidhur kështu një patologji që është zvarritur për vite me rradhë dhe që sigurisht zvogëlon cilësinë e jetës së tyre.

Ndërhyrja kirurgjike konsiston në rikrijimin e valvulës (sphincter ezofageale e poshtme) duke përkulur pjesën e poshtme të stomakut rreth ezofagut.

Pasi të dy pjesët e stomakut të vendosen, ata do të formojnë dy xhepa.

që do të fryhet, si një parashutë, kur stomaku do të shtyjë përmbajtjen lart. Këto dy xhepa të fryrë do të shtypin ezofagun derisa të mbyllet, duke parandaluar refluksin.

Ndërhyrja quhet “Fundoplicatio sec Nissen”, me fjalë të tjera, lakimi i fundit të stomakut sipas teknikës së Nissenit (kirurgu që shpiku teknikën).

Nuk është vetëm kjo ndërhyrje, por të gjitha veprojnë sipas konceptit të njëjtë. Për të shtypur ezofagun në kohën e refluksit. Natyrisht, pasi nuk ka vetëm një lloj refluks, ndërhyrja do të përshtatet me nevojat e pacientit dhe sëmundjes së tij, të konformitetit të tij fizik dhe të gjendjes së tij psikike.

Cilat janë rezultatet e ndërhyrjes, është një ndërhyrje e sigurt, cilat janë ndërlikimet: këto janë pyetjet e shpeshta që bëhen nga pacientët të cilët mund të gjejnë përgjigje në faqen në vijim.

Hernia Hiatale

Çfarë është diafragma? Kaviteti abdominal dhe zgavra e kraharorit ndahen nga një muskul i quajtur diafragma. Ky muskul është i përbërë nga disa pjesë që gjatë jetës së mitrës bashkohen së bashku, duke formuar një strukturë unike.

Diafragma, përveç funksionit të ndarjes së trashë të abdominalit (stomaku, zorra, shpretkë, mëlçi) nga ato kraharori (pomoni dhe zemra), ka funksionin shumë të rëndësishëm të emetimit të frymëmarrjes.

Në fakt, diafragma, e cila ka formën e një kupole, gjatë tkurrjes së saj është e rrafshuar dhe e ulur, duke u zgjeruar mushkëritë, thithin ajrin (frymëmarrje); përkundrazi, gjithmonë diafragma, duke u liruar dhe marrë formën e një kupole, tkurr mushkëritë dhe i detyron ata të zbrazen nga ajri (frymënxjerrje )

Bashkërenduar siç duhet, me lëshimin e koordave vokalë, diafragma, kontraktohet me dhunë dhe lejon të kollitet; përkundrazi, koordinimi me sfinkterin e poshtëm esofageal dhe kordat vokale (të cilat afrohen) mund të shkaktojnë vjellje, i afrohen muskujve të murit të barkut dhe pastaj të shtypin stomakun me dhunë.

Diafragma, megjithatë, kalon nga arteria e aortës dhe ezofagu, në kalimin e tyre nga gjaku deri te barku. Secila prej këtyre strukturave tejkalon diafragmën përmes hapjeve të quajtura hiatus aortal dhe hiatus diafragmatik

Çfarë është një hernie hiatale?

Kur hapja që lejon kalimin e ezofagut (esofageal hiatus) zgjeron stomakun mund të lëvizë progresivisht në gjoks, gjithashtu për shkak të lirimit të ligamenteve që e rregullojnë atë në muret e zgavrën e barkut dhe të përcaktojnë shfaqjen e një hernie hiatake
Hernia hiatal është mjaft e zakonshme dhe në përgjithësi është e vogël, por në disa raste të gjithë stomakun, shpretkën, zorrës së trashë mund të lëvizin në gjoks.

Cilat janë shkaqet?

Hernia hiatal shkaktohet nga një seri kushtesh të rritjes së presionit të barkut: kapsllëk, kollë kronike (sëmundje kronike obstruktive pulmonare), trashje, shtatzëni.

Në fakt, duke qënë se se këto shkaqe përcaktojnë shfaqjen e hernijës hiatale, është e domosdoshme që të ketë një dobësi kushtetuese të muskulaturës diafragmatike ose një laksion të ligamenteve që rregullojnë stomakun në bark.

Kështu një pjesë e stomakut mund të rrëshqasë lart, stomaku që do të tërheqë shpretkën dhe një shtrirje të zorrës së trashë.

Hernia hiatal ka një klasifikim të bazuar në zhvendosjen apo jo të kryqëzimit kardiofesional (cardias)

  • Hernie e Tipit I ose rrëshqitje (duke u ngjitur, drejt mediastinumit, të cardias)
  • Hernie e Tipit II ose parezofageal (zhvendosja lart e nje pjese te stomakut, por jo e cardia)
  • Hernie e Tipit III dhe IV në të cilën migracioni i kraharorit të stomakut është shpesh i plotë dhe shoqërohet me zhvendosjen e shpretkës dhe një pjesë të zorrës së trashë.

Cilat janë simptomat?

Shumica e hernias të vogla hiatal janë asimptomatike dhe refluksi gastroesophageal nuk është gjithmonë i lidhur me një hernie, por është i pranishëm vetëm në disa pacientë Kur hernia fillon të jetë më e madhe shkakton shqetësime të kompresimit në organet intrathoracic (zemra dhe mushkëria)

Simptomat do të përbëhen nga shqetësime të ritmit të zemrës, vështirësi në frymëmarrje deri në mbytje të vërtetë pas një vakt të madh (hernie me dimesione më të mëdha).

Më rrallë, mund të verifikohet vullimi i stomakut, ose rrotullimi i stomakut që gjendet në gjoks, i cili merr një furnizim të reduktuar të gjakut, mund të ndodhë në një gjendje vuajtjesh akute. Në disa raste mund të arrijmë gjithashtu një ngjarje dramatike që është nekroza e stomakut, e dyta në rrotullim, e cila kërkon heqjen e të gjithë stomakut dhe rindërtimin e tij.

Cila është kura?

Si për të gjitha llojet e hernieve, nuk ekziston asnjë kurë tjetër përveç terapisë kirurgjikale. Madje dhe kjo është zëvendësuar nga laparoscopia mini invazive.

Në fakt, plagët e gjata dhe të dhimbshme të kraharorit ose barkut, të nevojshme për qasjen e diafragmës sipas teknikës tradicionale, janë zëvendësuar me 4-5 vrimat laparoskopike.

Ndërhyrja konsiston në zvogëlimin e stomakut dhe të pjesëve të tjera të herniuara, duke filluar nga heqja e thesit që rrethon hernian, e cila vendoset prapa zemrës, në kontakt me pleurin dhe perikardin.

Zgjerimi i hiatës diafragmatike, e cila lejon formimin e hernies, duhet të qepet me fije jo të absorbueshme, të përforcuar me aplikimin e një rrjeti të materialit biokompatibël.

Nëse deri disa vjet më parë përdorimi i rrjetit nuk ka gjetur një konsensus unanim, për shkak të komplikimeve që në disa raste mund të vërehen, aktualisht futja e rrjeteve biologjike në treg e ka zgjidhur problemin.

Në fakt, këto rrjete të ngadalta resorptike lejojnë të përforcojnë hiatën diafragmatike pa dëmtuar indet përreth.

Kirurgjia e hernies hietale është shumë efikase dhe ofron rezultate të menjëhershme, të cilat pacientët mund t’i shohin që në ditën e parë pas ndërhyrjes, sidomos në qoftë se hernia ka qënë e shoqëruar me refluks gastroezofagal.

Megjithatë, është e mundur që pacientët të ankohen për një farë vështirësie në gëlltitje, për rreth 30 ditë ditë, dhe të gjithë pacientët do të duhet të ndjekin një dietë gjysëm të lëngshme ose kremoze për rreth një muaj.

Për ta është absolutisht e ndaluar për 2-3 muaj çdo sforcim fizik i lodhshëm, sepse kjo do të lehtësonte rihapjen e hiatusit diafragmatik dhe përsëritjen e hernies.

Kontaktoni me mua

"*" indica i campi obbligatori

Questo campo serve per la convalida e dovrebbe essere lasciato inalterato.

Për një konsulencë

Ndani me miqtë

Ne i përmbahen parimeve HONcode.

Apri WhatsApp
1
Scrivimi su WhatsApp per una consulenza rapida!